„Zielone fabryki słodyczy”

Dlaczego rośliny są zielone? Czy możemy je nazwać fabrykami słodyczy? Które produkty zawierają najwięcej skrobi?

„Zielone fabryki słodyczy” to warsztaty, które odbyły się dzisiaj w Kasprowiczu w ramach Festiwalu Nauki „Nauka usłana różami„. Zajęcia te były prowadzone przez pracowników naukowych z Biocentrum Edukacji Naukowej z Warszawy.

Podczas warsztatów szukaliśmy odpowiedzi na pytania, dlaczego rośliny są tak niezwykle ważnymi organizmami, producentami tlenu oraz biomasy. Uświadomiliśmy sobie, w jaki sposób rośliny produkują cukier i dlaczego możemy je nazwać zielonymi fabrykami słodyczy. W warsztatach wzięli udział uczniowie Szkoły Podstawowej nr 4 i Szkoły Podstawowej nr 2. Było nam bardzo miło gościć Was w murach Kasprowicza.

Zapraszamy na kolejne wydarzenie już 22 kwietnia!

KLIKNIJ W DOWOLNE ZDJĘCIE:

Dodaj komentarz