Autorski projekt Kasprowicza „Rozsmakuj się w zdrowiu” zrealizowany!

Młodzież z klasy biologiczno-chemiczno-matematycznej 3a pod opieką nauczyciela biologii Anny Kmieć-Nogalskiej stworzyła projekt edukacyjny pod hasłem „Rozsmakuj się w zdrowiu”, w ramach którego zostały przeprowadzone warsztaty dietetyczne i kulinarne na terenie naszego Liceum. Do udziału w zajęciach zaprosiliśmy także dla Seniorów z kutnowskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Celem warsztatów było promowanie zasad zdrowego żywienia i odkrywanie nowych smaków. Podczas zajęć 100 uczestników zdobyło cenne informacje, które pozwolą im zrozumieć zasadnicze aspekty zdrowej diety. Po części teoretycznej młodzież i Seniorzy samodzielnie przygotowali zdrowe posiłki. Dieta na warsztatach opierała się głównie na produktach roślinnych i tych o niskim śladzie węglowym. Warsztaty zostały przeprowadzone we współpracy z dietetykiem Anną Jadwiszczak. Na realizację zadania otrzymaliśmy 5 000,00 zł w konkursie Młode Mikrogranty Ścieżka 2 realizowanego przez Centrum OPUS i finansowanego ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Społeczeństwa Obywatelskiego w ramach rządowego programu Fundusz Młodzieżowy na lata 2022-2033. Zdrowe żywienie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca czy nowotwory, co bezpośrednio przekłada się na dłuższe życie, ma także znaczny wpływ na wydajność naszego mózgu i wpływa na nasze samopoczucie. Nawet niewielkie zmiany w naszym żywieniu mogą wpłynąć pozytywnie na jakość i długość naszego życia, dlatego… rozsmakuj się w zdrowiu!

Dodaj komentarz