Warsztaty na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
Młodzież z klas 2a i 3a o profilu biologiczno-chemiczno-matematycznym wzięła udział w warsztatach, na które zaprosił nas Wydział Biotechnologii Politechniki Łódzkiej. Na zajęciach uczniowie poznali technikę elektroforezy DNA, która umożliwia nam wizualizację DNA i identyfikację jego wielkości. Kolejne warsztaty „Komórka-organizm czy minifabryka?” dotyczyły zagadnień z zakresu biotechnologii i cytologii. Warsztatowa forma zajęć zapewniła możliwość zapoznania się z ideą otrzymywania produktów fermentowanych, pozwoliła dotknąć i ocenić jakość surowców oraz półproduktów, a także zaobserwować procesy biologiczne. Młodzież dowiedziała się m.in: skąd bierze się konsystencja jogurtu, co zmienia wygląd i smak ogórka, kapusty czy mąki, czym różni się maślanka od kefiru, jakie zadanie mają drobnoustroje i dlaczego to właśnie one „zatrudnione” są w przemyśle i czy mogą „pomóc” w zagospodarowaniu odpadów.